Naar de bergen
9 september 2026 - Kolašin, Montenegro
Montenegro betekent letterlijk "zwarte bergen". En vandaag hebben wij een mooi stuk van die bergen gezien in dit prachtige land!
Maar laten we starten bij het begin. Rond 8.00 namen we afscheid van ons prachtige hotel in Igola. Het is een hotel waar je prima een week of langer zou kunnen blijven. Het ligt mooi aan de baai van Kotor, het heeft een heerlijk zwembad, een spa, een dakterras en een gezellige bar en er wordt een voortreffelijk ontbijtbuffet geserveerd. En plaatsen als Kotor, Budva en zelfs Dubrovnik liggen binnen handbereik.
Onze eerste stop vandaag was in het al genoemde Budva, ook al aan de kust gelegen. Het is een vrij grote moderne plaats, maar met een prachtig oud gedeelte aan de kust met smalle straatjes, veel winkeltjes en mooie oude kerken. Het oude gedeelte is heel klein en wordt door veel toeristen bezocht en dat is volkomen terecht. Als je een beetje oplet, zijn er winkeltjes te vinden waar mooie, originele handgemaakte souvenirs worden verkocht, die je nu eens niet in iedere winkel tegenkomt.
Hierna zijn we naar het noorden afgeslagen om uiteindelijk via de hoofdstad Podgorica terecht te komen bij het Morača klooster. Dit is een klein, maar heel mooi kloostercomplex met een kerk waar prachtige muurschilderingen zijn te zien. Heel erg de moeite waard! De tuin eromheen is heerlijk rustig en een plek waar je zomaar een uur zou kunnen zitten om geheel tot rust te komen.
Vervolgens zijn we doorgereden naar Kolašin, een wintersportplaatsje in de bergen. We kwamen terecht in een mooi hotel, waarin heel veel hout is verwerkt. Op dit moment is het behoorlijk rustig, omdat er nu eenmaal geen sneeuw ligt. Het dorpje is gesticht in 1562 door een Turkse pasja. Het heeft een supermarkt en een paar gezellige cafeetjes, maar voor de rest is er verder niet zoveel te doen. Dat zal ongetwijfeld de reden zijn van het feit dat we vanavond met de hele groep in ons hotel eten.
Wij vinden Montenegro een heel mooi land. Het is het kleinste land van de voormalige Joegoslavische gebieden (slechts 630.000 inwoners). De natuur is prachtig, zowel aan de kust als in de bergen.
Onderwijs is hier goed geregeld: al het onderwijs tot en met de universiteit is gratis. Wel is het zo dat het niveau van de studenten die afstuderen lager is dan dat van hun collega's uit bijvoorbeeld Duitsland, Frankrijk of Nederland. En daar probeert men momenteel wat aan te doen. Voor de gezondheidszorg geldt dat kleine behandelingen die door de huisarts worden gedaan gratis zijn. Moet er meer gebeuren, bijvoorbeeld in een ziekenhuis, dan moet er eerst betaald worden, voordat je behandeld wordt. Dat is dus weer wat minder. Een probleem is dat het platteland vergrijst, doordat de jongelui naar de stad of naar de kust trekken, want daar kun je geld verdienen.
Hoewel er nauwelijks snelwegen zijn, is het wegennet prima te berijden als je er voldoende tijd voor neemt. In de bergen mag vaak niet harder gereden worden dan 60 km per uur en soms zelfs nog minder dan dat. Maar dat heeft dan ook weer tot gevolg dat je onderweg nauwelijks ongelukken tegenkomt. Voor een auto met caravan lijkt het ons een hele uitdaging, maar met een klein campertje zou je prima uit de voeten kunnen.
Wij gaan vanavond dus eten in het hotel en daarna gaan we ongetwijfeld nog ons zo langzamerhand traditionele "afzakkertje" halen op een van de terrasjes in het dorp. Morgen wacht ons een lange rit naar Skopje, maar daarover berichten we morgen dan wel weer.

Nu op naar Skopje.......
Groetjes uit Wanssum.