Uitstapjes in de omgeving van Belz
23 juli 2024 - Belz, Frankrijk
Op zaterdag is er markt in Vannes. En dus zijn we daar een kijkje gaan nemen. Vannes bleek een heel gezellige stad te zijn met behalve de markt ook leuke straatjes en mooie gebouwen. Er is heel veel vakwerk in de nauwe straatjes te bewonderen en dat maakt de stad absoluut de moeite waard om eens even rustig door te wandelen! Verder heeft de stad een haven waar heel wat zeiljachten een plekje kunnen vinden. Je kunt wandelen over de restanten van de Gallo-Romeinse stadsmuur met hier en daar mooie uitzichten.
Daarna zijn we doorgereden naar Locmariaquer, een prachtig dorpje aan de Golfe du Morbihan. Hiervandaan vertrekken boottochten naar het Île aux Moines, waar we later in de week gebruik van wilden maken. In Locmariaquer is een interessante neolithische archeologische site te bekijken. Je ziet hier een graftombe en een enorme monoliet die meer dan 5000 jaar oud zijn. De Golfe du Morbihan wordt wel een van 's werelds mooiste baaien genoemd, en dat is bepaald niet overdreven. Het gebied beslaat zo'n 40 vierkante kilometer en er ligt een veertigtal grotere en kleinere eilanden in de baai. Een paar daarvan kun je met een veerboot bezoeken. Een hele leuke dagtrip!
De dag erna hebben we, vergezeld door een zonnetje bij een temperatuur van 21 graden, een wandeling gemaakt rond het eilandje Saint-Cado, dat vlakbij Belz ligt en dat je vanaf de camping bijna kunt zien liggen. Een bezoek aan dit eilandje is zeer de moeite waard! Het eilandje is zo klein, dat je er in een klein kwartiertje helemaal omheen loopt. Het eilandje ligt in de Ria d'Etel, een riviervallei die door de zee is overstroomd. Het eiland is verbonden met het vasteland door een brug. Volgens de legende zou de brug die Saint-Cado met het vasteland verbindt het werk van de duivel zijn. Deze zou de ziel hebben opgeëist van het eerste schepsel dat de brug zou oversteken. Het verhaal wil dat de slimme Saint Cado een kat inzette om de brug over te steken...In de 12e eeuw door de monniken van de priorij gebouwd, staat op het centrale plein een weelderige Romaanse kapel gewijd aan Saint Cado. In het dorp bevindt zich de calvarieberg versierd met beeldhouwwerken en de fontein die regelmatig door het getij wordt overspoeld.
In de omgeving van Saint-Cado worden oesters en andere schelpdieren gekweekt. Op het eiland staan prachtige vissershuisjes en, zoals gezegd, een mooie romaanse kapel met een calvaire ertegenover.
We hebben heerlijk gegeten bij "Madame Mouette", een gezellig restaurant vlakbij de brug. Er wordt daar uitstekend gekookt en je kunt er dus goed terecht voor een alleszins redelijke prijs. 's Avonds hebben we nog een keer een rondje over het eiland gelopen.
Op maandag 22 juli was het erg mistig. We hebben gelezen en we zijn nog even naar Port-Louis en naar Lorient gereden. Beide plaatsen vonden we erg matig, maar het zou zomaar kunnen dat het weer daar ook wel wat invloed op heeft gehad...
De dag erna zijn we nog een keer naar Quiberon gegaan. Vervolgens hebben we ook nog even in Trinité-sur-Mer gekeken. Beide plaatsen zijn erg gezellig.