Naar Kotor en Perast

7 september 2026 - Herceg - Novi, Montenegro

De baai van Kotor is in feite de grootste fjord van Zuid-Europa. Rond de baai wonen 30.000 mensen, die voornamelijk christelijk orthodox of rooms-katholiek zijn. Vanwege de grote culturele waarde staat het gebied op de Werelderfgoedlijst van Unesco. In 1979 werd het gebied getroffen door een aardbeving die veel schade aanrichtte, maar daarvan is niets meer te zien. Alles is prachtig hersteld.

Helemaal aan het eind van de baai ligt het stadje Kotor. De oude stad is nog geheel ommuurd en dat maakt het tot een van de grootste toeristische attracties van Montenegro. Iedere dag meren er wel grote cruiseschepen aan en dat zorgt ervoor dat je in de nauwe straatjes zeker niet alleen bent.

Kotor heeft maar liefst 47 verschillende kerken, waarvan de meeste rooms-katholiek zijn. Hoog tegen de bergen aan ligt de ruïne van een kasteel en halverwege op de berg staat er ook nog een kerkje. Het stadje ligt werkelijk magnifiek en ook in het stadje is het goed toeven, als je tenminste de drukte voor lief neemt. Wij hebben eerst een kleine rondleiding gehad van een plaatselijke gids en daarna hadden we nog zo'n vier uur de tijd om de stad verder te bekijken en te lunchen. En dat was absoluut de moeite waard!

Vervolgens zijn we naar het plaatsje Perast gereden; ook al gelegen aan diezelfde baai. Hier liggen twee eilandjes in het meer. Een ervan is een kloostereiland en niet toegankelijk voor toeristen. Maar op het tweede eilandje staat een kerkje met een prachtig interieur, dat beslist de moeite van het bekijken waard is. Het kerkje is gewijd aan Onze Lieve Vrouw van de Rotsen (Gospa od Škrpjela). Het eiland is een door mensen gemaakt eiland. Men heeft om het eiland te maken namelijk allerlei schepen, volgeladen met rotsblokken, laten zinken, waardoor het eiland uiteindelijk ontstond. Nog altijd worden er op 22 juli als er feest is, rotsen in de zee bij het eiland gegooid. Vanuit Perast varen allerlei bootjes, die je in tien minuten naar het eiland brengen.

Het weer is nog steeds warm: overdag is het tussen de 30 en 35 graden. Maar dat betekent ook dat de avonden heerlijk zijn: rond de 25 graden. Op dit moment is de luchtkwaliteit heel slecht. De oorzaak: bosbranden in het noorden van het land, die hun rook naar de kust sturen. Daardoor is het heiig en je ruikt als je goed oplet een lichte rooklucht. Jammer, maar weinig aan te doen. De omgeving van het hotel in Herceg-Novi is oergezellig, met overal winkeltjes en terrasjes langs de boulevard, waar wij 's avonds graag gebruik van maken. Je kunt er heerlijk eten. Vis en schaaldieren zijn er in overvloed: mosselen en oesters worden gekweekt in de baai en er zijn ook hele stukken waar zeebaars wordt gekweekt, die uiteindelijk in de restaurants langs de baai belanden.

Vanavond zijn we langs de boulevard naar het centrum van Herceg-Novi gewandeld en hebben daar heerlijk gegeten. En daar hoort dan ook een afzakkertje bij bij een van de terrasjes vlakbij ons hotel. Het uitzicht op de baai is 's avonds fantastisch, ook al door de vele lichtjes in de verte en de meer dan aangename temperatuur.

1. Saskia:
    8 september 2026
    Ziet er prachtig uit! Gezellig plaatsje!
  2. Marjolijn:
    8 september 2026
    Mooi allemaal.hoor! We zijn hier inmiddels jaloers op die avonden...hier is het behoorlijk herfstig weer