Naar Montenegro
6 september 2026 - Herceg - Novi, Montenegro
Vanmorgen om kwart voor negen vertrokken we vanuit het gezellige Shkodër, maar niet voordat wij een heerlijk ontbijt in het hotel hadden genuttigd. De controle bij de grens duurde slechts 10 minuten, en dat schijnt een record te zijn.
Na een prachtige rit kwamen we aan in Virpazar, een plaatsje aan het meer van Shkodër, of zoals het in Montenegro heet: het meer van Skadar. Een enorm meer van 46 km lang en 14 km breed. Het behoort tot het Werelderfgoed vanwege de fantastische natuur. Meer dan 250 verschillende vogelsoorten hebben er hun habitat en het is de enige plek op aarde waar een sardinesoort rondzwemt, die zich heeft aangepast aan zoet water.
We hebben een schitterende boottocht over het meer gemaakt van 2,5 uur. Daarna was er een heerlijke lunch geregeld voor de hele groep in een gezellig restaurantje ter plaatse.
Vervolgens moesten we nog een kleine 2,5 uur rijden naar ons hotel in Herceg-Novi, aan de baai van Kotor. We zijn met een veerboot de baai overgestoken, hetgeen ons een enorme omweg bespaarde. Het Palm Beach hotel blijkt een prima hotel te zijn, met mooie kamers en een heerlijk zwembad en de Adriatische Zee op loopafstand.
Montenegro is een land dat duidelijk een rijkere uitstraling heeft dan het noorden van Albanië. De meeste woningen zien er zeer verzorgd uit en het landschap is prachtig groen, met een heerlijke kust vlakbij. Onderweg hebben we nog een fotostop gemaakt bij Sveti Stefan Island. Dat is een klein eilandje voor de kust bij het plaatsje Budva, dat nu een resort is waar de George Clooneys en de Brad Pitts van deze wereld graag hun vakanties doorbrengen, en dat dus absoluut niet bedoeld is voor gewone hardwerkende stervelingen zoals wij. Maar zij komen dan weer niet in ons gezellige hotel, waar we na aankomst heerlijk gezwommen hebben en daarna met dezelfde mensen als gisteren zijn gaan eten op de boulevard. De prijzen hier zijn hoger dan in Albanië, maar nog niet zo hoog als in Nederland. De porties eten en de inhoud van de glazen wijn zijn bedoeld voor stevige eters en drinkers. Kortom, we hebben heerlijk gegeten en daarna nog even een afzakkertje gehaald op ook alweer een gezellig terras aan de baai. Dit is vakantie zoals vakantie behoort te zijn!
Saskia:7 september 2026Mooi!